Shop.popart.hk
體驗十六世紀古船!
Posted : 2005-10-27 | 攝影課程 編輯文章
分享

大家成日聽講「波是圓的!」,但大家對圓的概念又幾認識呢?於十六世紀之前,人類都未知地球都係圓,不過早在人類升上太空和登月之前,其實已經發現原來呢個地球是圓的,究竟誰去引證的呢?又如何引證呢?一於這幾天即係去尖沙咀海運大廈,睇下當年首度環航世界的西班牙探險船「Nao Victoria」,順道影下靚相。

由於此船是仿照當時1519年西班牙航海探險家麥哲倫(Ferdinand Magellan)用以環繞地球航行的船隻製造,故有齊古老船隻的特質,如高高的船桅、風帆和巨大的方向舵,鍾意影相的人又點會錯過呢!

這艘船已經到了香港,泊係海運大廈,目的是為了配合「西班牙節2005」的節目。市民可向於10月23日到31日上午10時至下午5時到海港城海運大廈地下詢問處領取即日免費入場券,不過名額有限,先到先得。

其他報道:大公網報道

©除轉載或連結來自網絡的圖片或影片外,本文保留其餘的版權,包括文字及版式設計,請勿轉載。

要第一時間收到最新攝影資訊,馬上成為我們的Fans Facebook
   

      請立即 click 
攝影雜誌 DCPhoto YouTube Channel 攝影雜誌 DCPhoto Facebook 
2012
2012

FACEBOOK好友動向