攝影交流室 (摄影交流BBS) 搜尋 回討論區

過期菲林

( rchang2 )
高級會員
刊登日期 2007-03-07 18:36
噚晚打開雪櫃,忽然心血來潮攞筒菲林望下佢,先發現原來有部份已經過左期,未過期都唔留得好耐日子.慘....

原來已經好少影菲林,唉!唯有喺花展殺得幾多得幾多.

人生第一次出現菲林過期問題,各位菲林友,你地有無呢個問題呢?

RE: 過期菲林
Kammy Lam
( kammylam )
高級會員
刊登日期 2007-03-07 18:46
我無防潮箱, 只係放在公司普通櫃桶, 計有約八卷400度,

我過咗5年都照影, 最後一筒舊年影埋,

d相好彩無乜野喎

starthk
( starthk )
基本會員
刊登日期 2007-03-07 18:47
我都有筒過期菲林, 打算放三十年嘅

姣婆 Pin
( pin )
進階會員
刊登日期 2007-03-07 18:52
過o左期驚佢影出o黎有變,索性益o左個垃圾桶!

Wilson Cheung
( cwsang )
高級會員
刊登日期 2007-03-07 19:00

引言回覆:
過o左期驚佢影出o黎有變,索性益o左個垃圾桶!

點解呀,益下我重好啦

我買的菲未試過過期,但有些朋友會把放到過期的菲林送比我

甘蔗
( kentseky )
資深會員
刊登日期 2007-03-07 19:18
如果存放得好, 僅僅過期少少都冇乜問題, 但係過期太耐就...

仲有, 如果唔係擺鈳溘d或溫度偏低地方, d相晒出黎會又黃又啡, 除非e d係你想要既效果, 如果唔係, 都係送鱄琱H算

啊鬼
( kingfung730 )
資深會員
刊登日期 2007-03-07 20:05

引言回覆:
未過期都唔留得好耐日子.慘....

就到期先係菲林既最正既時候,把握機會,用左佢

我自己都仲有 50幾算 HP5 未影,冇計,呢排少左影 B&W

cassius_lau
( cassius )
資深會員
刊登日期 2007-03-07 20:30
我同我女朋友都不知幾想d菲林過期用黎影...

你就好la~=.=

啊鬼
資深會員
刊登日期 2007-03-07 20:39

引言回覆:
我同我女朋友都不知幾想d菲林過期用黎影...

你就好la~=.=

好易之嘛,你買果 D寫住 professional既,再放嚮靈台曬佢一頭半個月,再試影下

啊鬼
資深會員
刊登日期 2007-03-07 20:39
不過其實市面係有過期菲林賣

Maple
( tea )
資深會員
刊登日期 2007-03-07 22:21
點止菲林, 連 slide 都過期 ... 又 Reala 又 RDP III, 肉都赤 ..

仲有幾十筒未過期, 放上網差唔多半價都無人問津
搜尋 回討論區 回應文章